Ga naar de inhoud
Home » Geschiedenis

Geschiedenis

Op 4 april 1964 werd Carnavalsvereniging de Tunnukus opgericht bij café Old Dutch op de Heuvel te Tilburg. Dit alles bij uitbater Peter van Son. Toen deze verhuisde naar café Old Inn in de Langestraat verhuisde de vereniging met hem mee.

Uit de oude doos 1

Door omstandigheden moest er in een korte tijd weer verhuisd worden, ditmaal naar café De Schouw op de Schouwburgring, met als uitbaters Max en Bertie Graumans. Van 1971 tot 2005 was bleef dit voor de Tunnukus de vaste residentie en waar in 1981 carnavalsgroep “De Wimels”, op hun verzoek, werd ingelijfd en opgenomen binnen de vereniging. Later werd het café De Schouw overgenomen door Wil & Diny Mols en weer een poos later door Twan & Saskia Lijten.

Door vervelende omstandigheden waren de vereniging in 2005 genoodzaakt weer een ander home te zoeken. Dit nieuwe “thuis” werd gevonden bij Boulevard Café in de Noordstraat, waar de vereniging helemaal opbloeide.  Zoals het een volwaardige carnavalsvereniging betaamt, worden we elk jaar met carnaval voorgegaan door een Raad van Elf met opper en adjudant. De steeds wisselende oppers, adjudanten en raadsleden hebben inmiddels al heel wat pakken en steken versleten. 

Boulevard Café

Waar Boulevard Café in 2020 besloot haar deuren te sluiten, is de vereniging weer opzoek gemoeten naar een nieuw onderkomen. Dit is gevonden bij Eetcafé 190 op de schouwburgring. Een andere naam, een andere eigenaar, maar in hetzelfde pand waar de vereniging tussen 1971 en 2005 ook zijn huisvesting had. Voor de oudere Tunnukus een vertrouwde plek, maar voor de jongere generatie een nieuwe residentie, waar de vereniging opnieuw zal moeten gaan aarden.

Vanaf het oprichtingsjaar doen de Tunnukus ook mee aan d’n Opstoet. Het eerste motto voor de carnavalswagen was “Zolang de aarde carnaval viert, gaan de Tunnukus niet naar de maan”. Onze enthousiaste bouwgroep heeft natuurlijk ook al enkele prijzen gewonnen. In 1970 de 2e prijs met hun  “Kanonneerboot uit Haïfi” en in 1973 zelfs de 1e prijs met  “Oôk wij houwen ’t gaonde”. In 1976 was het motto “Bettie as ik ‘m aai”, en in 1992 wonnen ze de 3e prijs met “Kwaansele zu sund zèèn, daorum doen we ’t rustig aon”. In 2004 waren ze weer derdes met “Westpoint op z’n Italiaans, maokt dè wel kaans?” Onze bouwers weten ieder jaar weer de toeschouwers van de Tilburgse optocht te verrassen met een prachtige wagen. 

Ook aan de kinderoptocht werd een vijftal jaren meegedaan, voor het eerst in 1985 onder het motto; “We rije mar raok”. In 1987 wonnen ze de 3e prijs met “Onze Droom”, maar klèèn Tunnukus worden groot waardoor de jeugdwagenbouw een tijd heeft stilgelegen. In 2006 zijn we met nieuwe aanwas klèèn Tunnukus terug gekomen, waana we in 2007 de tweede prijs wonnen in de Kènderstoet met “Gin gekeuvel, onze bôôm op d’n Heuvel”. 

Op het 11-11 bal van 1974 trad voor het eerst ons eigen huisorkest “Zonder drank geen klank” op. Door de jaren heen hebben vele muzikanten hun instrument aan de wilgen gehangen en zijn door anderen vervangen. Zo ook hun naam, want die is veranderd in “De Zwabbers”. Naast het huisorkest van de Tunnukus, waren de Zwabbers samen met diverse voorzangers enthousiaste deelnemers aan het Blèrconcours waar ze ook diverse prijzen in de wacht sleepten. Onder andere in 1976 en 1979 de 3e prijs, in 1995 de 2e, in 2004 de 3e en in 2007 zelfs de 1e prijs. Ze maakten een single, een muziekcassette en een CD. Verder deden ze ook mee aan het Kapellenconcours waarbij ze in 1989 de presentatieprijs behaalden. Zelfs in Duitsland zijn ze bekend met hun muzikale optredens tijdens de wijnfeesten. Helaas is in 2021 door gebrek aan voldoende bandleden het doek gevallen voor de Zwabbers. Ze paar bandleden heeft destijds besloten te stoppen met spelen, waardoor het voor de rest van de band onmogelijk werd om door te gaan.

De Zwabbers

Ook kwam in 1974 kwam de “Meidengroep” in beeld, die grotendeels bestond uit de dames van bestuur en raadsleden. Tijdens carnaval kom je ze altijd tegen, ieder jaar weer anders verkleed. Carnaval 2007 bestonden ze 33 jaar, heter ze inmiddels “Damesgroep” i.p.v. meidengroep en hebben ze, jammer genoeg, een punt gezet achter hun verkleedpartijen. In 1975 werd er gekozen voor een eigen outfit voor alle leden in de Tunnukuskleuren. Eerst alleen in de vorm van een kiel, maar in de loop der jaren zijn er allerlei creaties ontworpen.

In 1984 verscheen het 1e nummer van ons eigen clubblad “ ’t Tunnuku”. De redactieleden heten “De Schrèverkus” en zij houden alle leden op de hoogte van wat er reilt en zeilt binnen de vereniging. Het Tunnuku verschijnt zo’n tien keer per jaar en is doormiddel van adverteerders grotendeels zelfvoorzienend.  

In 1987 zijn de Tunnukus onderdeel geweest van het kruikenpaar en werd de Kruikenbruiloft gevierd met de bruid van de Mooie Dooiers. Cees van de Berg was destijds de bruidegom van de Tunnukus. Het was een prachtig feest!

Door de jaren heen zijn er helaas een hoop Tunnukus overleden. Dit is inherent aan een vereniging die in 2030 haar 66e verjaardag gaat vieren. Gelukkig is er ook een andere kant van de medaille en zijn er ook weer veel klèèn Tunnukus geboren. Al met al blijft onze vereniging floreren en zullen we nog lang onderdeel blijven van Kruikenstad.

De vereniging is inmiddels vijf jubileums verder en de zesde komt langzamerhand in beeld. We hebben als vereniging mede aan de wieg gestaan van het openbare carnaval in Kruikenstad en daar zijn we trost op. Bovenstaande had natuurlijk nooit kunnen plaatsvinden zonder een bestuur dat alles in goede banen leidt. Zij organiseren naast carnaval nog diverse andere activiteiten voor hun leden zoals een fietstocht, barbecue, pubquizen, sinterklaasfeest en de kerstbingo. Zo zit u, ook buiten het carnavalsseizoen zijn en blijven we een bruisende vereniging!